Gyógyszerek

Áll a bál külföldön, mert kiderült: rengeteg embert vertek át világszerte a homeopátiával

2017-01-13

| Frissítve:

2018-05-14 20:13:18

Dr. Novák Hunor

Már több mint 150 ezer (!) ember osztotta meg az Independent cikkét. Külföldön a homeopátiának már leáldozott, de nem kell aggódni, újabb átverések veszik át a helyét: terjed a Schüssler-só és a Bach-virágterápia is.

„A homeopátiának, mint terápiának befellegzett” – írja az Independent, miután újabb részletes vizsgálat eredményeit ismertették. A homeopátia hatását vizsgáló 57 áttekintő közlemény, 176 komoly klinikai vizsgálat 68 különböző betegségben, több ezer oldalnyi kutatás összegző értékelése egyértelmű: a homeopátia csak placebo, semmilyen tényleges hatása nincs, 68 betegséget vizsgálva nullában (!) bizonyult hatásosnak. Glasziou professzor úgy nyilatkozott: „a vizsgálatnak „előítélet” nélkül álltam neki, hogy nem tudok semmit a homeopátiáról, és kíváncsi voltam, vajon működhet-e a gyakorlatban. De a vizsgálatok eredménye egyértelmű hatástalanságot igazolt, a homeopátia alapítója, Samuel Hahnemann bizonyára csalódott lenne, hiszen ez a homeopátiának, mint terápiának a halálát jelenti.”

Homeopátia lázra lázcsillapítás
Miért hiszik hatásosnak a homeopátiás lázcsillapítót? Mert a láz 99%-ban spontán megszűnik – magától…

Nem az Independent az egyedüli mértékadó újság, amely keményen felemeli a hangját a homeopátiás átverés ellen. „A vitának vége: a homeopátiának semmilyen tudományos alapja nincs” – írja a The Guardian cikkében, amit már több mint 50.000 ember osztott meg. A cikkben leírják: azok a gyógyszerészek, akik a homeopátiás készítményeket nem csak placebo céljából javasolják, adják el a betegeknek (például hipochondereknek pszichés tünetekre), hanem bármilyen más célból, betegségben adják nekik, kockáztatják a vásárlók egészségét. A cikkben a tudományos tényeket összegezve kerek-perec leírják: „a homeopátia promóciója nem etikus cselekedet”.

A fentiekből látható tehát, hogy nem igaz az a gyakori érv a homeopátia híveitől, hogy a homeopátia hatásosságát nem vizsgálták – rengeteg vizsgálat történt, de ezek egyértelműen bebizonyították, hogy teljesen hatástalan. Ez egyébként nem újdonság, a világ vezető orvostudományi szaklapja, a közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com is kerek-perec leírja a homeopátiáról szóló összefoglaló cikke végén, idézem:  „a homeopátiának nincs helye semmilyen betegség kezelésében vagy megelőzésében”. („The totality of the evidence finds that homeopathic remedies are no more effective than placebos. There is no role of homeopathy for the prevention or treatment of any disease.”)

 

Sokan tévesen azt hiszik a homeopátiáról, van benne hatóanyag, gyógynövényeket tartalmaz

Sok lelkiismeretes, jószándékú szülővel találkozom, aki beteg gyermekéért mindent megtesz, és a reklámok miatt kipróbálja a homeopátiát is. Gyakran találkozom azzal, hogy azt hiszik a megtévesztett szülők, hogy a homeopátiás készítmény gyógynövénykivonatokat tartalmaz. Nekik el kell mondjuk az igazságot: a klasszikus homeopátiás készítmények semmiféle tényleges hatóanyagot, gyógynövényt nem tartalmaznak. A klasszikus homeopátiában a „hatóanyagot” olyan mértékben hígítják, hogy abból gyakorlatilag semmi, egy atomnyi sem lesz a készítményben. A homeopátia egy misztikum, arra az értelmezhetetlen, nonszensz zagyvaságra épül, hogy a víznek egyszer megmutatott hatóanyagra a víz emlékezni fog, mert biorezgéseiben megőrzi azt. Egy egyszerű példával élve, így lehet klasszikus, valódi homeopátiás fájdalomcsillapítót csinálni: nyáron dobjunk bele egy tabletta Algopyrint Horvátországban a tengerbe, majd jövőre menjünk el Egyiptomba és merjünk ki a tengerből egy evőkanálnyi tengervizet. A tengervíz emlékezni fog a hatóanyagra, és ezt tényleg komolyan gondolják, sőt: a Venus Stella Errans homeopátiás készítményt a Vénusz bolygó fényéből készítik, de létezik olyan „szer” is, aminek készítése során vákuumot (!) hígítottak, az a hatóanyag…

De a nonszensz dolgok itt még nem állnak meg, a homeopaták szerint a mobiltelefonálás vagy wifi teljesen tönkreteszi a készítményt:

Homeopátiás szer tárolása alumínium telefon

 

Ezért hiszik sokan tévesen hatásosnak: placebohatás és spontán gyógyulás

A placebohatás jelentős, és egyes kutatások szerint ez akár már egészen fiatal korban is jelen lehet – akár úgy is, hogy az aggódó szülő megnyugvása („Huh, végre megvettem és beadtam neki a homeopátiás készítményt”), kisugárzása nyugtatólag hat a csecsemőre is. Másrészt a banális gyermekbetegségek szinte mindig maguktól meggyógyulnak, ezért néhány esetből nem lehet következtetést levonni: hiszen mi lett volna, ha nem kapja azt a szert, úgy mikorra szűntek volna meg a panaszok? Egy egyszerű példa: van egy gyerek, aki 72 óráig lesz beteg, addig köhög és lesz lázas.  Ha a 24. órától kezdve adnak neki homeopátiás készítményt, az anya elégedett lesz, hiszen elkezdett gyógyulni és két nap múlvára megszűntek a panaszai. Ha a 72. órában adja a készítményt, akkor is nagyon elégedett lesz, hiszen „előtte három napig lázas és beteg volt, amikor beadtam, egy csapásra meggyógyult, ez nem lehet véletlen, nekem ne mondja senki, hogy a homeopátia hatástalan. Nekünk bizonyított.” 

Éppen ezért egy bizonyítékokra alapozó (evidence-based) orvos csak akkor mondhatja ki egy készítményre biztosan, hogy hatásos, ha kettős vak, placebokontrollált vizsgálat zajlik, aminek során csak utólag tudja meg a szülő és az orvos is, melyik kapszulában volt a tényleges hatóanyag. Ez segít bebizonyítani, vajon a spontán gyógyuláshoz képest segítséget nyújt-e az adott szer, van-e értelme használni.

Amiről a homeopaták hallgatnak: nem igaz, hogy a homeopátia ártalmatlan, „szelíd gyógymód”

A homeopátia „direkten” is veszélyes lehet, nem csak a gyártás során belekerülő szennyezőanyagok miatt, hanem önmagában a homeopátiás bogyók segédanyagai is súlyos mellékhatást okozhatnak. A homeopátia miatt intenzív osztályra került csecsemőről és egyéb életveszélyes tünetekről komoly tudományos lapok írtak – erről honlapomon már írtam.

Világszerte egyre több haláleset történik áttételesen is a homeopátia miatt. Legutóbb egy ártatlan, 18 hónapos kisgyermek halt meg az USA-ban, mert szülei azt hitték: a homeopátia hatásos gyógymód, ezért nem használtak antibiotikumot, a gyermek emiatt halt meg.

A tekintélyelvű, életkorra alapozó érvelés a múlté – csak a tények számítanak

Akik olvasnak, ismerhetik mottómat: „Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat!” Így hát hiába lehet „kiborító” sokak számára, le kell írni a valóságot a homeopátiáról is. Amit fentebb olvashatnak, az nem egy „fiatal orvos véleménye”, hanem a valóság, a tudományos tények – ezeket pedig nem lehet lesöpörni tekintélyalapú érveléssel.

A homeopátiáról lehullt a lepel, külföldön a homeopátiának már befellegzett, csillaga leáldozóban van. Nem kell azonban „aggódnunk”, helyét újabb „alternatív gyógymódok” veszik át, hiszen terjed a Schüssler-só és a Bach virágterápia, amelyek a placebohatáson kívül csak egyre jók: vékonyítják a pénztárcát. Szabad ország, szabad választás: orvosként azonban kötelességemnek érzem, hogy az embereket tájékoztassam a valóságról: a homeopátiás készítményekre szánt összegből jobban teszik, ha abból inkább kedveskednek gyermeküknek egy jó könyvvel, játékkal!

dr. Novák Hunor 

Első fotó: Roberto Del Bianco © 123RF.com

dr. Novak Hunor