Fityma kisokos

Ön is azt hitte, ez a fityma így normális? Sokaknál van teendő!

event2021-09-09
persondr. Novák Hunor

Nagyon sok fiút érint az alábbi probléma, akár serdülőket is. Ez az úgynevezett relatív fitymaszűkület (hívják gyűrűszerű vagy homokóra szűkületnek is), amikor a fityma ugyan hátrahúzható, de beszűkítve összehúzza a péniszt egy helyen. Sokan nem is veszik észre vagy nem tulajdonítanak neki jelentőséget. A cikkben azt is elmondom, miért tartom fontosnak, hogy foglalkozzanak vele. A Fityma kisokos videósorozatot minden fiús szülőnek "kötelezően" ajánlom.

Ez a típusú szűkület csak akkor látszik, ha kellően hátrahúzzuk a bőrt, különben rejtve maradhat. Az alábbi fotó baloldalán próbáltam illusztrálni, miért hívják homokóra szűkületnek is:

 

relatív fitymaszűkület gyerekeknél


Hátrahúzva egy körben, gyűrűszerűen beszűkíti a péniszt:

gyűrűszerű szűkület homokóra szűkület relatív szűkület

 

Általában elernyedt állapotban a pénisz csúcsán - végén lévő fityma mindig a legszűkebb. Amikor húzzuk hátra, ez a rész nem tud kellően tágulni, és ez okozza az ún. relatív fitymaszűkületet:

 

homokóra fitymaszűkület babáknál serdülőknél

Gyermekkorban ennek a problémának nagyon kevés szakirodalma van. Az erős gyűrűszerű szűkület megnöveli a parafimózis esélyét: ilyenkor a hátrahúzva maradt fityma megduzzad, ez olyan vérellátási zavart okozhat a péniszben, amikor a pénisz el is halhat, ez életveszélyes állapot. A relatív szűkületek azonban legtöbbször nem okoznak panaszt, csak serdülőkorban vagy felnőttként, amikor elernyedt állapotban ugyan hátra tudják még így húzni a fitymát, de merev állapotban már nem, ez szexuális életüket zavarhatja, műtét válhat szükségessé. Ha időben foglalkoznak a gyűrűszerű szűkülettel, a későbbi problémák nagy eséllyel elkerülhetők, én ezért tartom fontosnak, hogy a relatív szűkülettel is foglalkozzunk.

A Fityma kisokos videósorozatban beszélek részletesen a teendőkről, a szűkületekről, videón bemutatom a helyesen végzett fitymatornát, és beszélek a különböző krémek alkalmazásáról is, továbbá ismertetem azt a fitymaprogramot, aminek segítségével már műtétre előjegyzett pácienseimet sikerült megmenteni a műtéttől.

Magánrendelésemen ilyen problémákkal már csak azután fogadok pácienseket, ha a Fityma kisokos videókat megnézték. Ez gyakorlatilag win-win szituáció: olcsóbban, sokkal részletesebb tájékoztatást kaphat, a páciensek 99%-a meg tudja oldani nélkülem a problémát így - ha pedig mégis eljönne hozzám, nekem is könnyebb a dolgom a témában már "kiképzett", tájékozott szülővel.