Vegyes hírek

Kórházi fertőzés áldozata lett? Írja meg a TASZ-nak!

2017-04-18

| Frissítve:

2017-04-18 20:35:58

Dr. Novák Hunor

Szívügyemnek tartom nem csak a hálapénz, hanem a kórházi fertőzések elleni küzdelmet is, ezért támogatom a TASZ kezdeményezését.

Nem véletlenül sok a kórházi fertőzés, hiszen statisztika bizonyítja: Magyarországon használják az EU-n belül a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőt… Igen, Semmelweis hazájában, aki a kézfertőtlenítéssel vált az anyák megmentőjévé és világhírűvé. Nincs mit ragozni: EZ SZÉGYEN! – írtam korábbi cikkemben, amikor a betegtájékoztatás érdekében végzett díjamat megkaptam, a vele járó 200.000 forintos pénzjutalmat pedig 100%-ban a kórházi fertőzések elleni küzdelemért ajánlottam fel, ebből alkoholos kézfertőtlenítőket veszünk, amit egy kórháznak fogunk hamarosan majd átadni.

A TASZ közleménye módosítás nélkül:

Kampányt indítunk a kórházi fertőzések elleni fellépés érdekében. Arra kérjük az állampolgárokat, osszák meg azokat az eseteket, amelyekben ők vagy családtagjuk kórházi fertőzés áldozatai lettek. A személyes történetek alapján arra szólítjuk fel az ÁNTSZ-t, hogy folytasson le soron kívüli ellenőrzéseket az érintett intézményekben, feltárva a fertőzések okait.

Miért nincsen következménye a kórházi fertőzéses haláleseteknek?

A TASZ azt szeretné elérni, hogy az ÁNTSZ kivizsgálja a kórházi fertőzéses eseteket. Az ÁNTSZ az egészségügy ellenőrző szerve, ha szabálytalanságot tapasztal, szankcionálhat. Hogy lehet az, hogy tömegek fertőződnek meg a kórházakban, mégsem változik semmi? A panaszok beküldésével a TASZ rámutat: az ÁNTSZ felelőssége, hogy fellépjen a szabálytalanul működő kórházakkal szemben.

korhazi fertozes

 

Betegek panaszait gyűjtjük és továbbítjuk

Kórházi fertőzéses eseteket gyűjtünk a http://korhazifertozes.tasz.hu/ oldalon. Arra biztatjuk az állampolgárokat, hogy osszák meg személyes történeteiket. Jogsegélyszolgálatunkra eddig is tömegével érkeztek a panaszok a kórházi fertőzések miatt. Most ezeket küldjük meg csoportosítva, név nélkül az ÁNTSZ-nek. A kampány célja, hogy az állami szerv a konkrét ügyek alapján folytasson le ellenőrzéseket és ha kell, szankcionáljon.

 

Hiányzik a jogérvényesítési lehetőség

A betegjogi panaszt a kórház vezetője vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem egy független intézmény. A kártérítési perek évekig húzódnak, drágák, és nagyon nehéz bizonyítani a kórházi fertőzés tényét. Ezen kívül nincs más lehetőség a jogérvényesítésre. Ezért fordulunk az ÁNTSZ-hez, aminek az a feladata, hogy biztosítsa a kórházak szakszerű és jogszerű működését. A kórházban elkapott fertőzésnek ma akkora az esélye, hogy az már álláspontunk szerint a biztonságos betegellátáshoz fűződő alapvető jogot sérti. Az pedig, hogy nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra, szintén alapjogsértő.

A betegek bejelentéseit a http://korhazifertozes.tasz.hu/ oldalon várjuk.

(TASZ közlemény)

Fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor