Vegyes hírek

Egy elavult készítmény, amit szinte minden újszülött megkap – tévhitekről is beszélt a gyermekbőrgyógyász

2019-03-10

| Frissítve:

2019-03-10 21:14:26

Dr. Novák Hunor

Tényleg hozzászokik a baba bőre, ha testápolóval kenjük? Mikor kell fertőtlenítőt fújni az újszülött köldökcsonkjára? 

Többek között ezekről a dolgokról kérdeztem dr. Csoma Zsanett egyetemi docenst, aki gyermekbőrgyógyászként dolgozik a szegedi klinikán.

dr csoma zsanett gyermekborgyogyasz
dr. Csoma Zsanett, gyermekbőrgyógyász

Mi legyen, ha az újszülött köldökcsonkjára széklet vagy vizelet kerül, elég vízzel lemosni, vagy ilyenkor mindig fertőtlenítőszert kell használni? Ebben van némi ellentmondás, mert egy magyar gyermekgyógyászati újságban megjelent cikkből az utóbbi sejthető, viszont az általam fellelt nemzetközi ajánlások nem említik, hogy fertőtlenítőt kell használni ilyenkor pluszban vizes lemosás mellett. Vagy van nemzetközi ajánlás, ami mást mond?

dr. Csoma Zsanett: Abban az esetben, ha bőrpír egyáltalán nem észlelhető, elegendő lehet a terület lemosása vízzel, illetve újszülöttek, csecsemők számára is alkalmazható enyhe hatású mosakodó-fürdető krémekkel. A pályakezdő szülők bizonytalanok lehetnek abban, hogy a köldökcsonk körülötti bőrterületen jelentkező bőrpír mikor jelezhet kezdődő fertőzést (ami veszélyes lehet), vagy mikor áll egyéb banális ok a háttérben (bőrpír ugyanis kialakulhat amiatt, mert az újszülött babák bőre érzékeny, illetve a pelenka, a testváladékok irritáló hatása miatt is). 

A köldökcsonk kezelése kapcsán nagyon fontos hangsúlyozni, hogy alapesetben nem szükséges fertőtlenítő szereket alkalmazni.

Az alkohol tartalmú oldatokat, vagy hintőporokat kifejezetten kerüljük! Elegendő a terület szárazon tartása és rendszeres megfigyelése. Amennyiben bőrpír, elhúzódó sebgyógyulás, váladékozás jelentkezik, a szülő keresse fel házi gyermekorvosát, vagy gyermekbőrgyógyász szakorvost, és a szakember által ajánlott lokális fertőtlenítő (antiszeptikus) készítmények használata történjen meg!

koldokcsonk apolasa alkohol hintopor
Helyes köldökápolás: hintőpor és alkohol nélkül, egyszerűen szárazon!

 

Fejlett országokban már régóta nem hintőporozzák, alkoholozzák, gyakorlatilag nem kezelik sehogy sem a köldökcsonkot. Persze sokaknak nehéz elengedni a szokásokat, és semmit nem csinálni, miközben évtizedek alatt belénk ivódott a gyakorlat, és biztos, hogy a nagymamák is jól megmutatják majd, hogyan kell hintőporozni, „jól csinálni”… Szerinted mennyi idő lesz, mire hazánkban is kikopik ez a gyakorlatból?

dr. Csoma Zsanett:  Személyes tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy nagyon sok időt fog ez a folyamat igényelni. 2002 óta foglalkozom az újszülöttkori bőrgyógyászattal, az elmúlt években megszámlálhatatlan előadást tartottam bőrgyógyászoknak, gyermekorvosoknak, védőnőknek, nagyon sok hazai és nemzetközi közlemény is született a témakörben. Nagyon fontosnak tartom a rendszeres szakmai továbbképzéseket, kerekasztal megbeszéléseket, ahol a kollégáknak alkalmuk nyílik kérdéseiket, problémáikat megvitatni. Sajnos a változás nem robbanásszerű, de számos nagyobb kórházban, egyetemi centrumban viszonylag gyorsan és rugalmasan sikerült az „átállást” biztosítani a korszerű köldökápolásra.

Én úgy látom, hogy míg a köldökcsonkot szeretjük mindenfélével piszkálni, kenegetni, birizgálni, addig az újszülött bőrének ápolását pedig a legtöbb szülő elfelejti. Pedig míg a köldökcsonkkal alig kéne foglalkozni, az újszülött bőrével annál inkább. Mit javasolsz, mikor és mivel kenjék? 

dr. Csoma Zsanett:  A születést követő időszakban kezdődik meg a bőr adaptációja a külvilághoz, ez egy hosszú folyamat. Az újszülött bőre érzékeny, sérülékeny, emiatt gondozása során speciális szempontokat kell figyelembe venni, a fürdetés legyen gyors, elegendő heti max. két alkalommal elvégezni. Fürdetéshez csak kifejezetten érzékeny, újszülött bőrének tisztítására alkalmas, enyhe hatású mosakodókészítményeket használjunk.

Igazi hungarikum az „Unguentum hidrophylicum nonionicum” fürdetőkrém,

amelyet gyakorlatilag minden újszülött automatikusan és kérés nélkül „megkap” hazaérkezése alkalmából hazánkban. Pedig ez alapvetően nem alkalmas sem a bőr ápolására, sem a bőr tisztítására, ennek kiiktatása igen fontos lenne a hazai gyakorlatból. 

Nemzetközi irodalmi adatok alapján ismert, hogy az újszülöttkortól elkezdett rendszeres testápoló kezelés megelőzheti az atópiás ekcéma, bőrgyulladás kialakulását, nagyon fontos, hogy a bőrápolás legyen a gyermek napi rutin gondozásának része.

Teljesen természetes, hogy a fogainkat kibújásuktól kezdve rendszeresen mossuk, ugyanakkor legnagyobb szervünk, a bőrünk ápolása még ma sem természetes.

Gyakran hallom a szülőktől, hogy azért nem alkalmaznak testápoló kezelést, nehogy a csecsemő bőre „hozzászokjon”. Ez utóbbi állítás teljesen téves, nagyon fontos, hogy szervezetünk első védelmi kapuját minden nap ápoljuk, zsírozzuk és hidratáljuk, újszülöttkortól kezdve, naponta legalább egy alkalommal! Erre leginkább a gyógyszertárban kapható, minőségi, magasabb árkategóriájú dermokozmetikumok javasolhatóak, ezek hatékonyságát és biztonságosságát megfelelő klinikai vizsgálatok igazolják.

 

Köszönöm az interjút! Kedves olvasó, Csoma Zsanett doktornő egy modern szemléletű gyermekbőrgyógyász, akit bátran ajánlok mindenkinek. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján dolgozik, magánrendelése a dr. Marron Clinics-en van.

2014-ben Aranyanyu díjat nyert, a bemutatkozó videóban jobban is megismerhetik:

 

dr. Novak Hunor