Vegyes hírek

Böjte Csaba “gyerekével” – és egy nem mindennapi polgármesterrel találkoztam

2016-12-04

| Frissítve:

2017-02-17 10:36:32

Dr. Novák Hunor

Képzelje el az alábbi álomszerű történetet napjaink Magyarországán: egy politikus, egy polgármester megjelenik egy közkórházban a két éves beteg gyerekével, ahol mindig türelmesen kivárja a sorát, nem követel VIP-ellátást, nem akar feltűnést, átlagemberhez hasonlóan több éjszakán keresztül gubbaszt egy széken a gyermeke mellett.

Időközben kiderül, hogy nem is a saját gyerekéről van szó: egy rossz egészségügyi állapotú erdélyi kisdedet hozott Magyarországra kivizsgálásra Böjte Csaba árvaházából, hogy megszülethessen a diagnózis és megvásárolhassa neki saját pénzéből a megfelelő gyógyszereket. 

Nem, ez nem álom – éppen ezért a példamutató magatartásáért készítettem interjút dr. Reichenbach Mónikával, a Velencei-tó mellett található Pázmánd jogász polgármesterével. Az alábbi, kórházban készült képen ők láthatók:

korhazban gyurika polgarmester
A képek készíttette, közzétette: dr. Reichenbach Mónika

  

dr. Novák Hunor: Ön nem mellesleg három gyermek édesanyja. Honnan jött az ötlet, hogy Gyurikán ilyen módon kell segítenie és miért hozta a kórházba?

Kadar Teofil Eugen, azaz Gyurika a maga kis két éve alatt több szempontból is sanyarú sorsot élt át, mosolya mégis felszabadult tud lenni. Nem várt várandósságból született hihetetlen nyomorban, többedik gyermekként. A családban erőszak, gyermekmolesztálás is előfordult – az anya a lelki terhektől a szerves oldószerekhez menekült, vélhetően a várandósság alatt is azokat használta. Fűtetlen sátorkunyhókban húzták meg magukat, míg be nem kerültek  a székelyhídi otthonba, Böjte atya egyik árvaházába. Gyurika okosabb a koránál, de sokkal kisebb a maga kilenc kilójával, ami valószínűleg a sok éhezés miatt van, amit az otthonba kerülése előtt kellett elviselnie. Láttam és hallottam, hogy nincs rendben az egészsége, azonnal elkapott minden kis fertőzést és erős volt a gyanú az asztmára. Neki volt leginkább szüksége segítségre, szakorvosi ellátásra, ezért hoztam a csecsemőosztályra kivizsgálásra. 

dr. Novák Hunor: Mi történt vele az elmúlt  hetekben, amióta Önnél van?

korhazban gyurika polgarmester2
Reichenbach Mónika polgármester

Számos orvos megvizsgálta, diagnosztizált tüdőbetegsége miatt gyógyszert javasoltak neki, emellett vitaminokat is kap, többek között a mindenki számára nagyon fontos D-vitamint. Mindezeket megvettük úgy, hogy azok sok hónapra elegendőek legyenek. Az alacsony súlya miatt gyermekgasztroenterológiai kivizsgálása folyamatban van. Nem csak az egészségének rendbetételéről szóltak az elmúlt hetek: sokat tanult, nagyon élvezte a meséket és könyveket – ilyet korábban az otthonba kerülése előtt nem láthatott, hiszen anyja írni-olvasni nem tud. Az erdélyi otthonban zuhanyzó van, ezért nagy újdonság volt számára a sarokkád: először bele sem mert menni, aztán annyira élvezte, hogy alig tudtuk kiszedni – volt, hogy naponta négyszer is fürdött.

dr. Novák Hunor: Egy átlagos polgármester/politikus külföldre akkor megy, ha nyaral vagy ha offshore-cégeinek titkos ügyeit kell intéznie… Szegényes erdélyi árvaház ritkán célpontja egy politikusnak, pláne, ha nem kísérik kamerák. Hogyan jutott oda?

2010 óta rendszeresen járok Erdélybe előadásokat tartani főként a vidékfejlesztés témájában. Egy megyei zarándoklat kapcsán tankönyveket vittünk egy árvaház gyermekeinek, évek óta ismerem Böjte Csaba testvért, akinek karizmája és küldetéstudata nagy hatással volt rám. Sok árvaházat, otthont ismertem meg, a székelyhídi otthon vezetője, Ágika tenni akarása is kiemelkedő – ebben az otthonban lakik anyukájával Gyurika, így találtam rá. 

dr. Novák Hunor: Sok árvaházban/otthonban járt, de körülbelül hány otthon létezik Böjte atya hálózatában?

Csak Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány irányítása alatt több mint száz, körülbelül 2500 gyerekkel. Taníttatják őket, főiskola is elérhető számukra, így munkát is nagyobb eséllyel kapnak. Csaba testvér nem csak kosztot és szállást ad, hanem otthont és családokat teremt – olyan családokat, ahol a szeretet és az összetartás mellett a magyarságtudat a legfontosabb. 

Böjte Csaba árvaház

dr. Novák Hunor: Köszönöm az interjút! Tisztelt Olvasó! A médiában, híradókban az értelmetlen bulvár, a katasztrófahírek és a negativizmus-pesszimizmus tarol. A fenti eset épp ezek ellenkezője, ezért gondoltam úgy, nagyobb publicitást érdemel. Ha Ön is segítene a gyermekeken, összegyűjtöttem a lehetőségeket alább.

Adó 1% felajánlása: Dévai Szent Ferenc Alapítvány (Böjte Csaba árvaházai), adószám: 18106802-1-41 

Ha az erdélyi árvákon segítene pénzzel (akár egyszerű, magyar bankszámlára utalva) vagy egyéb adománnyal, látogasson el ide:

http://szentferencalapitvany.org/hogyan-segithetsz/adomanyok/

dr. Novak Hunor