Olvasói levél: szülészetek, orvosok, védőnők dolgoznak a szoptatás sikere ellen

event 2016-12-04 | Frissítve: 2018-06-08
persondr. Novák Hunor

Óvári Anna írta: "Kedves Doktor úr! Nagyon becsülöm a kálcium vs allergiák kapcsán az áldozatos, lankadatlan munkáját. A közelmúltban megjelent egy cikke az anyatejes táplálás fontosságáról. Azonban olyan heves "harc" még sem indult, mint a kálcium kapcsán.

A magyar gyerekek alig harmada van anyatejjel táplálva kizárólagosan 6 hónapos koráig. A szülészetek jelentős része a szoptatás ellen dolgozik, a védőnők (tisztelet a kivételnek) hiányos, rossz és elavult információkat adnak a kismamáknak, a gyerekorvosok sokasága nem különben.

Hirdetés

Anyatej szoptatás tanácsok

A Szoptatásért Magyar Egyesület, a La Leche Liga magyar tagjainak önkéntes munkája kevés a töménytelen sebből vérző anyatejes táplálás támogatás befoldozgatására. A probléma rendszerszintű, a gyerekek egészsége pedig nem lehet divat vagy védőnői/gyerekorvosi lustaság, tudatlanság kérdése.

A magyar gazdaságnak sokba kerül a tápszeres táplálás, az anyatej pedig ingyen van, de még egy szoptatási tanácsadó is olcsóbb, mint a tápszerezés. Remélem, reménykedhetem?, hogy ezen kérdéskör is legalább akkor médiamegjelenést kaphat, mint a kálcium."

(Óvári Anna)

A levélben sok igazság van, és bár eddig is sokat foglalkoztam a szoptatással, de a jövőben még többet fogok, eleget téve a kérésnek.

Fotó: mocker © 123RF.com