Hirdetés

Miért veszélyes másokra hallgatni, babás fórumokban kérdezősködni?

event2017-04-29
persondr. Novák Hunor

Minden jószándék ellenére óva intek mindenkit arról, hogy fórumokból tájékozódjon vagy más hozzászólók egyéni tapasztalataira hallgasson. Konkrét példán keresztül bemutatom, miért.

A koszmóról készült összefoglalómban írtam, hogy a koszmónak semmi köze nincs az allergiához, nem allergia okozza. "Cáfolom, mi mindennel próbálkoztunk, nem múlt el, tejallergia állt a hátterében, amióta diétázunk, megszűnt a probléma" - több efféle hozzászólás érkezett, amit ezúton is köszönök, mert egy fontos problémára hívta fel a figyelmet.

Ugyanis minden diagnózis felállításakor, betegségnél fontos számba venni (eldifferenciálni) azokat a kórképeket, amivel az adott betegség összekeverhető, ez az úgynevezett differenciáldiagnózis. A koszmó például összekeverhető az atópiás dermatitis (ekzema), pszoriázis, gombás fertőzés, Langerhans-sejtes hisztiocitózis betegségekkel is, figyelni kell az eltérő tünetekre, jelekre. A koszmót valójában továbbra sem allergia okozza, hiába próbálják ezt néhányan "cáfolni", viszont a hozzá néha hasonló képet mutató atópiás dermatitis (ekzema) hátterében állhat tehéntejfehérje allergia, ezért segíthetett a diéta néhány hozzászólónak: gyermeküknek ugyanis nem koszmójuk volt, azaz a diagnózis téves volt. (A másik opció, amivel még számolni lehet, hogy a koszmóra való hajlamot sokszor kinövik a gyerekek, így ha elkezd diétázni, tévesen annak tulajdoníthatja a javulást.) 

Egy másik hozzászóló szintén leírta, hogy cáfolja a cikkben leírtakat, neki a koszmóra javasolt terápia, olajozás nem jött be, és az sem igaz, hogy a koszmó nem viszket, nagyon szenvedett tőle a gyereke, de elment egy bőrgyógyászhoz, aki felírt egy krémet az arcára, amitől hamar rendbe jött. Nos, ennek a gyereknek biztosan nem koszmója volt már a tünetek alapján sem, így nem csoda, hogy a koszmóra javasolt terápia sem segített... Mégis vagy tucatnyian kérték, hogy írja le a krém nevét, mert ők ki akarják próbálni a koszmós gyereküknél. 

H. Mária frappánsan megfogalmazta a lényeget: "Minden esetre érdekes, hogy egy evidence based terápiákat leíró oldalon 10-ből 11 embert jobban érdekel egy olyan krém, ami 1 alkalommal 1 babánál vált be".

Minden jószándék, segíteni akaró hozzászólás ellenére nem javaslom, hogy más egyéni (mint láthatjuk, sokszor téves) tapasztalatából próbáljunk általánosítani, fórumokban kérdezni-tájékozódni, mert nagyon könnyen tévútra vihet bennünket.

dr. Novák Hunor

Fotó: Pixabay